Depremden Korunma Yolları

 

Can ve mal kaybına sebebiyet veren depremden korunma yolları ile bi tıkla bilinmeyenleri kolayca öğrenin!

Ülkemizde yer alan fay hatları zaman zaman depremlerin oluşmasına neden oluyor. Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgeleri fay hatlarının yoğun olarak bulunduğu kesimlerdir. Bu kesimlerde deprem risklerinden kaçınmak olanaksız olabilir. Ancak alınan bazı önlemler neticesinde deprem gibi doğal bir afetin neden olacağı maddi ve manevi hasarlar minimize edilebilir. Geçmiş yıllara bakarsak depremlerin sonuçlarının ne derece ağır olduğunu görmek mümkündür. Yakın geçmişte ülkemizde yaşanılan Erzincan ve Gölcük depremi buna örnek gösterilir. Bahsi geçen bu depremlerin neticesinde çok sayıda can ve mal kaybı ile karşı karşıya kalınmıştır. Ülkemiz birinci kuşak deprem bölgesi olmasından dolayı yine ağır bilançolarla karşılaşma riskimiz de yüksek olabilir. Elbette depremden nasıl korunmamız gerektiğini bildiğimiz takdirde alınan önlemler sonucunda can ve mal kayıplarını en aza indirmemiz mümkündür.

Deprem Oluşumu

Yer kabuğunun derinliklerinde oluşan ani hareketlilik deprem olarak tanımlanır. Levhaların yanal hareketlerinin bir sonucu olan depremler levhaların sürtünmesi sonucunda bu levhalar arasında kalan kayaların yerinden oynamasını gerçekleştirerek açığa çıkan enerjinin titreşimler yayması ile depremler meydana gelir. Deprem oluşumu levhaların birleştiği yerlerde ortaya çıkar. Levhaların birleştiği yerler ise yer kabuğunun kırıklı yapılarıdır. Genel olarak depremlerin hissedilme süresi 1 dakikadan az bir süre olarak tanımlansa da 3 dakikaya kadar da depremin hissedilmesi mümkündür. Hatta dünyada can ve mal kayıplarının çok yaşandığı deprem eylemlerinde sarsıntının daha fazla sürebildiği de kendini kanıtlamıştır. Depremler yeryüzünde çatlakları meydana getirir. Bu çatlaklar ise fay hatlarını oluşturur. Deprem yer altında başlayan sarsıntılarının yeryüzüne çıktığı bir doğal afet olup fay hatlarının oluştuğu yerlerde depremin hissedilmesi oranı daha fazladır. Buralara depremin merkez üssü de denilebilir.

Depremden Nasıl Korunuruz?

Öncü deprem olarak adlandırılan küçük sarsıntıların hissedilmeye başlanması ile bireyler hareket planlarını oluşturmalıdırlar. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken hususlar balkonlardan, pencere kenarlarından, asansörden ve merdiven gibi yüksek düşme tehlikesi olan yerler ile montesiz bulunan eşyaların yakınlarından uzak durulmalıdır. Depremden nasıl korunuruz konusu her yıl deprem haftasında okullarda öğrencilere anlatılarak ve tatbikatı yapılarak sosyal bilincin artırılması hedeflenir. Masa veya sıra gibi eşyaların altına girmek yerine bu eşyaların yan taraflarına çökerek ellerimizi başımızın üzerinde birleştirmek depremden korunmamıza daha mantıksal bir çözüm sunar. Çünkü yapının parçalanmaya başlaması ile bu eşyaların üzerinde yığınların oluşması muhtemel olacağından masaların ve sıraların ezilmesi de kaçınılmazdır. Ancak ezilen eşyalar zemin ile arasında bir boşluk bırakacağından bu boşlukta kalan kişiler canlarını korumuş olacaklardır.

Evin Depreme Dayanıklılığı

İmar izni olmayan zeminlere bina yapılıyor ise bu binalarda ikamet etmekten kaçınılmalıdır. Evlerin depreme dayanıklılığı araştırılmalıdır. Eğer eviniz deprem bölgesinde yer alıyor ise zorunlu dask poliçenizi yaptırmanız bir zorunluluk halini almıştır. Bi tıkla sigorta satın alma işlemlerinizi esigorta.com ile hızlıca yaptırabilir ve mülkünüzü olası doğal afetlere karşı güvence altına alabilirsiniz. Böylelikle her türlü ihtimal göz önüne alınarak deprem eyleminden kaynaklı evler ikamet edilemeyecek hale gelmiş ise yeniden bir düzen kurmanız sizin için daha kolay olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir