Hangi Binalara Dask Yapılmaz

Riskli deprem bölgelerinde ikamet ediyorsanız yaptırılması istenen dask sigortası bi tıkla sigorta işlemlerini halletmek isteyenlere fırsatlar sunuyor.

Dask Sigortası Nedir?

Diğer bir söyleyişle zorunlu deprem sigortası olarak tabir edilen dask sigortası olası depremlerin sebebiyet verebileceği maddi zararlar karşısında gayrimenkulünüzü güvence altına alan bir uygulamadır. Bununla birlikte yangın, tsunami, patlama ve toprak kayması gibi doğal afetler neticesinde de oluşabilecek maddi hasarların karşılanmasını sağlıyor. Bu konuyu daha aydınlatmak gerekirse: deprem sonucu oluşabilecek evde meydana gelen her türlü hasar, deprem sonucu ortaya çıkabilecek yangın, deprem sonucu evin infilak etmesi, deprem sonucunda tsunami oluşumu, deprem nedeni ile toprak kayması sonucunda meydana gelen zararlar. Deprem ile birlikte gayrimenkulde temelin, ana duvarların, evde bağımsız bölmeleri ayıran ortak duvarların, bunun dışında istinat duvarında ve bahçe duvarında, çatı, baca, koridor, asansör, merdiven, sahanlık, tavanda, taban kısmında genel itibari ile evi tamamlayan herhangi bir bölümde hasar oluşumu gerçekleştiğinde zorunlu deprem sigortası yaptıran mülk sahiplerinin maddi açıdan kafaları rahat olacaktır.

Dask Kapsamındaki Yapılar

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu doğrultusunda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu şu yapıların zorunlu deprem sigortasına tabii olduğunu belirtir: Tapuya kayıtlı olup özel mülkiyette tabi taşınmaz mülkün mesken olarak inşa edilmiş bir yapı olması, bağımsız mesken yapılı binalar, binalar içerisinde büro gibi ticaret için kullanılan bağımsız bölümler ve doğal afetler sonucundan devlet tarafından yeniden inşa edilen yapılar yada kredi kullanılarak inşa edilen yapılar dask kapsamındaki yapılar olarak değerlendirilir. Dask kapsamının en belirgin özelliği deprem sonucunda direkt olarak evde oluşabilecek maddi hasarlarla depremin neden olduğu yangın, patlama gibi çeşitli afetlerin sebebiyet verdiği maddi zararların karşılanmasıdır. Tüm bunlarla birlikte dask kapsamı alanına giren binalara sigorta işlemi yapılmamış ise bu yapıların alım satımı doğrultusunda hukuki işlemlerin yapılamadığı da bilinmelidir. Noter huzurunda yapılacak alım satım işlemleri için muhakkak gayrimenkulün dask belgesi aranıyor. Noter huzurumda yapılmayan alım ve satımlar ise kişilere hukuki açıdan bir getiri sağlamıyor. Siz de evinizin sigortasını bi tıkla esigorta.com ile anında yaptırabilir ve evinizi hem güvence altına alabilir hem de kanunlar önünde alım satım işlemlerinde hak sahibi olabilirsiniz.

Dask Kapsamı Dışındaki Binalar

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan yapılar, köylerde bulunan yerleşim yerlerine inşa edilan yapılar, idari hizmet, iş hanı, iş merkezi, eğitim merkezi gibi tamamının sinai yada ticari olarak kullanıldığı yapılar, tapuya kayıtlı olmayan binalar, hazine arazileri gibi özel mülkiyetle ilişiği olmayan binalar, yetkililerce yıkımı onaylanan yapılar ve artık bir mesken olarak kullanılması mümkün olmayan metruk yapılar dask kapsamı dışındaki binalar olarak tanımlanır.

Zorunlu Deprem Sigortası Teminat Dışı Haller

İş durması, enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, taşınabilir araç ve diğer eşyalar, alternatif olarak kullanılabilecek ikametgah yerleri ve işyerinde oluşan masraflar, insan sağlığına isabet eden zararlar ve vefat, kiradan mahrum kalma, manevi olarak istenebilecek tazminat talepleri ve deprem sonrasında yangın tsunami, patlama gibi olayların dışında kalan haller ile deprem olayından tamamen bağımsız bir şekilde binanın yıpranmasından dolayı oluşan hasarlar zorunlu deprem sigortası teminat dışı haller olarak değerlendirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir