Deprem Haftası

 

Dünyada en etkin deprem kuşakları üzerinde yer alan ülkemizde yaşayan halkın zorunlu deprem sigortası poliçelerini bi tıkla hazırlıyoruz.

1-7 Mart Deprem Haftası’nda Türkiye’de yaşayan bireylerin depreme karşı daha bilinçli olmasını sağlamak adına yapılan etkinlikler depremden korunma yolları, depreme karşı hazır olda bulunulması ve toplumun doğal afetlere karşı bilincini artırma yönündeki çalışmalardır. Toplum liderlerini teşkilatlandırma projesi afet zararlarının azaltılması programı Türk Kızılayı tarafından hayata geçirildi. Depremde oluşabilecek muhtemel afet zararlarını azaltmak amaç alınarak Kızılay Şubeleri esasında yerelde kurumlar arası işbirliği geliştirilir. Toplum liderleri toplumda afetlere karşı sosyal bilincin geliştirilmesi yönünde girişimlerde bulunur.

Türkiye’de Deprem Bölgeleri Ve Fay Hatları

Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Türkiye’de deprem bölgeleri ve fay hatları olarak çizilen kesimlerdir. Ülkemizde karşılaştığımız büyük depremlerin bu kesimlerden kaynaklandığını görmekteyiz. Deprem riski bu fay hatları üzerinde daha yoğun olduğundan depremlerin oluşum kaynağı da buralardaki kırıklı yer kabuğundan meydana geliyor. Genel olarak Türkiye 1. kuşak deprem bölgesi olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ileride yaşanılması muhtemel deprem doğal afetinin ölçülmesinden sorumlu olan kurumlar Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü olmaktadır. 1. kuşak deprem bölgesinde ülkemizin yer alması bu ülkede yaşayan kişilerin büyük deprem risklerine karşı korunması gerekliliğini ortaya çıkardı. Bu nedenle bazı yapıların deprem sigortası yaptırması zorunlu kılındı. Burada ki amaç deprem neticesinde oluşabilecek çeşitli hasarlardan dolayı bireylerin maddi kayıplarla karşı karşıya kalmayıp hayatlarını yeniden düzene koyabilmeleridir. Dask poliçenizi yaptırmak için bi tıkla sigorta hızından yararlanıp deprem riskine karşı evinizi koruma altına alabilir ve zorunlu deprem sigortasını yaptırmamanız durumunda hukuki yaptırımlarla karşılaşmak zorunda kalmazsınız.

Depremden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Deprem risklerine karşı korunmak için 1-7 Mart Deprem Haftası sosyal bilincin artırılmasına yönelik çalışmaları konu alıp depremden korunmak için neler yapmalıyız konusuna ışık tutulması gerekliliğini ortaya çıkartır. İnşaatlaşmanın çok olduğu son yıllarda yeni yapılan binaların uygun zeminlere yapılması gerektiği vurgulanır. Depremin zararlarından en az düzeyde etkilenecek bölgeler bahsi geçen uygun zeminleri örneklendirir. Kalitesiz inşaat malzemelerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ev içerisinde kullanılacak olan dolap, raf gibi yerinden hareket anında oynayabilecek eşyaların duvarlara monte edilmesi gerekir. Olası deprem riskine karşı acil durum çantasının hazırda bulundurulması gerekir. Deprem durumuna ilişkin eylem planı hazırlanarak depremin zararlarına karşı hazırlıklı olunabilir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu maddi zararların oluşumuna karşı zorunlu dask uygulamasını getirmiştir. esigorta.com ile dask poliçenizi hızlıca oluşturup bulunduğunuz şehir ve semt deprem riski doğrultusunda sigorta primleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Deprem Anında Alınacak Önlemler

Deprem eylemi anında çok sayıda kişi panik olarak bilinçsiz hareket edebiliyor. Bilinçsiz hareket edilmesi ile beraberinde yaralanmaları getirebiliyor. Dolayısıyla bu olumsuzluktan korunmak için deprem anında alınacak önlemler büyük önem taşıyor. Pencere, merdiven ve asansör boşluğundan uzak durulmalıdır. Etrafta daha bilinçli kişiler var ise diğerlerini uyararak paniklemeleri halinde pencereden veya balkondan atlaması eylemlerine engel olmalıdırlar. Güvenli yerler bularak çök-kapan-tutun pozisyonu alınmalıdır. Yangın riskine karşı doğal gaz ve elektrik şalterinin kapatılması gerekir. Açık alanlarda depreme yakalanılmış ise ağaçlı bölgelerden, elektrik direkleri, köprü altından ve bina yakınlarından uzak durulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir