Dünyanın En Şiddetli 10 Depremi

 

Japonların 1881 yılında depremle ilgili ilk kayıtlarını tutmaya başlaması ile dünyanın en şiddetli 10 depremi hakkında bilgilendirici bir yol izlendi.

22 Mayıs 1960/Şili

Richter ölçeği ile ölçülen bütün zamanların en büyük depremi olarak bilinen Şili’de yaşanılan bu deprem 10 metreyi bulan tsunami şeklinde gerçekleşti. Depremin etkileri 10.000 kilometrelik alanda yayılma gösterdi ve Japonya’nın dışında Filipinler’de bu depremden etkilendi. Vefat insan sayısının 2.000’den fazla olduğu düşünülen depremden sonra haftalar boyunca Puyehue Yanardağı’nın aktif kaldığı biliniyor.

28 Mart 1964/Alaska

Dünyada ölçülen en büyük 2. deprem olarak kayıtlara geçen Alaska’da yaşanılan deprem 3 dakika boyunca süreklilik göstererek deniz tabanından dev dalgalarla tsunamiye sebebiyet verdi. Alaska dünya üzerinde seyrek nüfuslu yer olmasından dolayı 128 kişi can verdi.

26 Aralık 2004/Endonezya

Sumatra Adası’nda meydana gelen deprem dünyanın en uzun depremi olarak kayıtlara geçti. 10 dakika süreklilik gösteren deprem dünyanın 1 cm titremesine neden oldu. Alaska’ya kadar bağlantılı olan diğer 14 ülkede yaşanması muhtemel depremlerinde tetiklenmesi Endonezya’da yaşanılan bu deprem esnasında gerçekleşti. En çok ölüme yol açan deprem olarak biliniyor.

11 Mart 2011/Japonya

Japonya’da en büyük deprem ülkenin Tohoku bölgesinde yaşandı. Yine tsunami dalgaları şehri etkisi altına alarak can ve mal kaybına neden oldu. Çernobil felaketinden sonraki en büyük nükleer felakete yol açması ile bilinir.

4 Kasım 1952/Rusya

6.000 kişinin ikamet ettiği bölgede 2.336 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca deprem sarsıntıları Hawai’den de hissedildiği bilgisi bulunuyor. Kamçatka Bölgesi Pasifik Ateş Çemberi bölgenin Kuzey ucunda yer alıyor.

27 Şubat 2010/Şili

Şili dünyada depremlerin en çok görüldüğü yerler olarak en sık karşımıza çıkan bir bölgedir. 2010 yılında yaşanılan deprem 1,5 dakika sürerek 700’den fazla kişinin can kaybı yaşamasına neden oldu. Ülke kıyılarının üçte biri tsunami nedeni ile ciddi zararlar gördü.

31 Ocak 1906/Ekvador

Ekvador ve Kolombiya’da etkili olan depremde meydana gelen tsunami okyanusu geçerek Japonya’da da etkili oldu. Tsunaminin Pasifik Okyanusu’nu geçmesi ise 12 saat süreklilik göstermesi ile biliniyor.

24 Aralık 1939/Erzincan

Erzincan’da gerçekleşen bu doğa afeti Türkiye’de en büyük deprem felaketleri arasında yer aldı. 33.000 kişi hayatını kaybederken 100.000 kişide yaralandı. Çok fazla hasara neden olması da Erzincan depreminin dünyada en büyük depremler arasında yer almasına neden oldu.

26 Kasım 1943/Ladik

Doğu’da Taşova’dan batı bölgesinde Ilgaz’a kadar hissedilen deprem yine Türkiye için can ve mal kaybının yüksek oranda olduğu bir felaket olarak değerlendirilir. Binaların % 75’i deprem neticesin de yıkılarak ciddi hasarlara neden oldu. esigorta.com Türkiye’nin bir deprem kuşağı etkisi altında kalması nedeni ile binalara zorunlu deprem sigortasının yaptırılması için kişilerin ödeme gücü doğrultusunda alternatif ödeme seçenekleri sunuyor.

17 Ağustos 1999/Gölcük

Büyük çapta can ve mal kaybının yaşandığı en şiddetli deprem olarak kayıtlara geçti. Marmara Bölgesi’nde başlayan deprem Ankara ve İzmir’e kadar etkili oldu. Resmi raporlar 18.000’e yakın kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 25.000’e yakın kişinin de yaralandığı yine resmi raporlarla belirtildi. Resmi olmayan bilgiler dışında daha fazla kişinin can kaybı yaşadığı ve yaralandığı düşünülüyor. Bi tıkla sigorta işlemlerini kolayca hallederek bunun gibi olası depremlerin maddi hasarlarına karşı evinizi güvence altına alabilirsiniz.

  1. Bazılarını yaşamak üzücü

  2. Gölcük depremi Rabbim bir daha göstermesin. Evet kötü günlerdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir